etusivu

SVEITSINPAIMENKOIRARODUT

Sveitsinpaimenkoiriin kuuluu neljä eri rotua: appenzellinpaimenkoira, berninpaimenkoira, entlebuchinpaimenkoira ja isosveitsinpaimenkoira. Ne toimivat Sveitsissä jo muinaisajoista lähtien maatilojen paimen-, veto- ja karjanajokoirina. Tästä syystä niitä kutsutaan yhteisellä nimellä sveitsinpaimenkoirat. Nykyään nämä rodut ovat mainioita seurakoiria ja monipuolisia työ- ja harrastuskoiria.

APPENZELLINPAIMENKOIRA

Appenzellinpaimenkoira on vahva, voimakasluonteinen, keskisuuri koira. Sen paimennusvaisto on säilynyt erittäin hyvin, se sopii erityisen hyvin lehmäpaimeneksi. Paimennustaipumustensa vuoksi se on myös erittäin itsevarma ja rohkea koira asiantuntevan omistajan käsissä.

Appenzellin omistajalta vaaditaan itseluottamusta, päättäväisyyttä ja kykyä olla ehdottoman johdonmukainen. Appenzellinpaimenkoira on isäntäväelleen uskollinen, kuitenkin se valitsee yhden laumanjohtajaksi, jota se kunnioittaa. Johtajaansa appenzelli ei mielellään jätä, se ei siis yleensä karkaile.

Appenzelli on lähes pentumaisen iloinen ja aktiivinen koko ikänsä ja se sopii näin ollen esim. agilityyn erinomaisesti. Appenzellia on sen innostuneisuuden vuoksi helppo kouluttaa.

BERNINPAIMENKOIRA

Berninpaimenkoira on sveitsinpaimenkoiraroduista yleisin. Alkuaan se oli vahti-, veto-, karjanajo-, ja vetokoirana maatiloilla. Nykyään berni on mainio seurakoira ja monipuolinen harrastus- ja työkoira.

Berninpaimenkoira on pitkäkarvainen, kolmivärinen, suuri, voimakas ja liikkuva koira. Luonteeltaan berni on varma ja hyväntahtoinen, omistajaansa syvästi kiintyvä koira.

Suuren kokonsa vuoksi berni tarvitsee perusteellisen kotikasvatuksen. Berni haluaa olla aina siellä, missä sen omat ihmisetkin ovat. Se ei siis sovi tarha- eikä juoksulankakoiraksi. Berni vaatii omistajaltaan paljon. Ensimmäinen elinvuosi ratkaisee paljolti sen luonteen ja luuston kehityksen. Tämä asettaa ruokinnalle ja liikunnalle erityisiä vaatimuksia. Berni on altis useille perinnöllisille sairauksille.


ENTLEBUCHINPAIMENKOIRA

Entlebuchinpaimenkoira on pienikokoisin neljästä sveitsinpaimenkoirasta. Rotuna se on ikivanha, vaikka se määriteltiinkin nykymuodossaan vasta vuonna 1913. Sennenhund tarkoittaa alppiseutujen paimenten koiraa ja paimenet ovatkin käyttäneet näitä koiria apunaan kuljettaessaan karjaa markkinoille.

Entlebuchin paimenkoira on sisukkaampi kuin muut paimenkoirat ja on neljästä sveitsiläisestä paimenkoirarodusta ehdottomasti paras vahti. Se ei ole kuitenkaan luonteeltaan missään mielessä aggressiivinen, sillä se reagoi ainoastaan vaaratilanteissa eikä esimerkiksi näyttelykehässä.

Luonteeltaan rotu on uskollinen, nokkela, jalo, eloisa ja tyytyväinen tuntiessaan itsensä hyödylliseksi. Se on myös väsymätön työkoira. Entlebucher on varsinainen monitoimipakkaus: sitä voidaan pitää karjakoirana, vahti- ja seurakoirana, laviini-, suojelu- ja jälkikoiranakin.ISOSVEITSINPAIMENKOIRA

Isosveitsinpaimenkoira, kotoisammin grosse, on nimensä veroisesti kookkain sveitsinpaimenkoira. Se on vankka, kestävä koira, jonka suosio ei ole perustunut niinkään sen ulkonäköön kuin sen erinomaisiin luonteenpiirteisiin. Rotu on sveitsinpaimenkoirista rauhallisin, vaikka alkuaikojen grosseilla lienee ollut nykyistä enemmän temperamenttia. Alkuaan vahti- ja vetokoirana käytettyä grossea arvostetaan nykyään varsinkin perhekoirana sen rauhallisen, tasaisen luonteensa vuoksi.

Itsenäisenä koirana isosveitsinpaimenkoira ei pidä kytkettynä olemisesta eikä se sovellu tarhakoiraksikaan, vaan se on parhaimmillaan omiensa parissa; uskollisena hyväntahtoisena perheenjäsenenä.

Grossejen perinnöllisistä sairauksista olkanivelien osteokondroosi on ongelmallisin, kuitenkaan lonkkanivelen dysplasiaa täysin unohtamatta. Myös epilepsiaa esiintyy grosseilla jonkin verran.

Suomen grossekanta on varsin pieni ja vuoden 1999 loppuun mennessä maassamme oli syntynyt vain kaksi grossepentuetta. Kanta ulkomaillakin on sangen pieni.Lähde: Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry 
rodut
historiaa
yhteyshenkilöt
alajaostonkoirat
andanttenmalja
halibernit
tapahtumia
jaseneksi
muistoissamme
galleria
vieraskirja